Hvězdy, jež by neměly existovat

(The Stars That Shouldn´t Exist)

Creation Matters, roč. 12, č. 6, listopad – prosinec 2007, str. 9, přeložil M. T. – 1/2008

http://www.creationresearch.org/creation_matters/pdf/2007/CM12%2006%20low%20res.pdf

 

Je hračkou modelovat astronomické teorie na papíře s rovnicemi, ale jednou za čas musí obstát ve srovnání s pozorováními. Phil Berardelli napsal pro ScienceNOW: (1)

 

Zdá se, jako kdyby pokaždé, když astronomové namíří své dalekohledy na noční oblohu, je nějaký záhadný nový objev přinutil přepracovat své teorie. A tak je tomu s devíti nově objevenými bílými trpaslíky. Hvězdy se vzpírají svému očekávanému chemickému mejkapu a podle zákonů by neměly vůbec existovat. Vysvětlení by mohlo otevřít nové odvětví astronomie.

 

Hvězdy možná porušují lidské zákony, ale zřejmě poslouchají zákony hvězdné. Jeden astronom konstatoval, „Říká nám to, že příroda vynalezla způsob, který jsme neznali, jak udělat bílé trpaslíky bez obvyklých vodíkových či héliových povrchových vrstev“.

 

Podle teorie vývoje hvězd, bílí trpaslíci by měli být obaleni vodíkem a héliem, nikoli uhlíkem. Astronomové však nenašli stopy vodíku či hélia ve spektrech těchto podivných hvězd. „Astronomové nevědí, proč tomu tak je“, pokračoval článek. Jiný astronom to komentoval slovy, „Neexistuje v současné době vysvětlení, jak se takové hvězdy mohou vytvořit. Je to skutečná výzva teorii evoluce hvězd“. Hvězdy byly identifikovány ve Sloanově digitálním přehledu oblohy. Původní článek byl zveřejněn v časopise Nature (2). Podle resumé, „Naše analýza ukazuje, že atmosférické parametry zjištěné u těchto hvězd nezapadají uspokojivě do žádné z běžně známých teorií evoluce postasymptotické větve obrů.“

 

Asymptotická větev obrů = konečná vývojová fáze pro velkou většinu hvězd ve vesmíru. Mají uhlíkové jádro obklopené vrstvou, v níž hoří hélium. Ještě výše nad ní je vrstva, v níž hoří vodík. Jsou to hvězdní obři v pokročilejší vývojové fázi. Za 7 mld. let, dle evolučního chápání, by mělo takto dopadnoutg i naše Slunce. (pozn. překl.).

 

Tuhle porci zpráv Vám přinášejí kajícníci, kteří Vám připomínají, že zdrženlivost ve vědě je dobrá věc.

 

„Jiskři, jiskři, hvězdičko, už vím, co jsi za kvítko. Říká mi má spektra měrka, že jsi pěkná hydrogenka.“ (3). Tak to říkávali astronomové. Buďte vždy na stráži, když vědec řekne „Vím“. Co se rýmuje se slovem uhlík?

 

Kdyby tak byli našli pouze sedm  těchto neočekávaných hvězd, byli bychom mohli vymyslet nějakou báchorku o Sněhurčiných teoriích a sedmi trpaslících, jak se ztratili v dole dat. Projevíme však zdrženlivost, a nebudeme rozebírat, kteří astronomové byli ospalí, natvrdlí či mrzutí.

 

Odkazy:

 

1. Berardelli, P. 2007. Odd little stars. ScienceNOW Daily News (21 November).

http://sciencenow.sciencemag.org/cgi/content/full/2007/1121/1

2. Dufour, P., J. Liebert, G. Fontaine, and N. Behara. 2007. White dwarf stars

with carbon atmospheres. Nature 450:522-524, doi:10.1038/nature06318.

3. See http://bcn.boulder.co.us/~neal/poetry/twinkle.html

Zpět